SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Sürdürülebilirlik ilkesi çevreye, ekosisteme zarar vermeden, toplumları refaha kavuşturacak ekonomik büyümeyi sağlamaya ve gelecek nesillerin olanaklarına zarar vermeden karşılamayı hedef alır. Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma çalışmaları ülkemizin küresel ölçekte rekabet avantajı kazanması ve Avrupa Birliği’ne katılım süreci açısından oldukça önemlidir. Türkiye’de üretim girdilerinin çevreye duyarlı olmaması, depolama ve nakliye süreçlerindeki olası çevre sorunları ile, kullanım süreçlerinde oluşan atıkların çevre sorunları yaratma olasılığı çevre koruma önlemlerinin yetersiz olduğunu göstermektedir.

Eğitim, sağlık, ortalama yaşam süresi gibi göstergelerde Türkiye’nin ülke sıralamalarında geride olması, teknolojiden etkin bir şekilde yararlanılmaması, beşeri sermayeyi artırıcı çabaların sınırlı olması ülkemizde sürdürülebilirlik çalışmalarına verilen önemin artırılması ve yaygınlaştırılması gerekliliğini kanıtlamaktadır.

Sürdürülebilirlik ilkesinin amaçları

Sürdürülebilirlik, toplumların temel istihdam, gıda, enerji ve su ihtiyaçlarının karşılandığı, sürdürülebilir bir nüfus seviyesi ile gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerle aynı kalitede büyümesine imkan veren bir modeli hedeflemektedir. Tüm dünya ülkelerinin küresel toplum ve gelecek nesiller için yüksek bir bilinç seviyesi ile hareket etmesini, insan yaşamına onurlu, sağlıklı, temiz ve güvenli bir çevrenin sürekliliğini, doğal ve beşeri kaynakların korunmasını, sosyal ilerleme seviyesi yüksek, eşitlik ve adalet vurgusuyla hareket eden sistemlerin oluşmasını amaçlamaktadır.

Gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye’de de Sürdürülebilirlik kavramı son dönemde önemini artırmış, uzun vadede küresel ekonomik sistemde belirleyici rolünü geliştirmeyi planlaması sebebiyle ülkemiz uluslararası birçok mutabakata imza atmıştır. Türkiye, Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (UNCBD), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD), Montreal Protokol ve Kyoto Protokolü gibi sürdürülebilir kalkınma anlamında önemli sözleşmelerin tarafı olmuştur.

 

Bize aşağıda bulunan iletişim bilgilerimiz ile ulaşabilirsiniz...

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

ADRES :

Barbaros, 5301. Sk. Uslu İşhanı No: 1 Kat: 5 İç Kapı No: 505, 35080 Bornova / İzmir

TEKLİF AL

Size daha iyi yardımcı olabilmemiz için lütfen formu eksiksiz doldurunuz...