PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANI(PKD)

PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANI(PKD)

PATLAMADAN KORUNMA DÖKÜMANI(PKD)

Bir işletmenin en olmazsa olmaz ihtiyacı iş güvenliğidir. Bir işletme içinde can ve mal kaybı yaşaması işletmenin başına gelebilecek en talihsiz kayıptır. İşletme de yaşanacak olan herhangi bir patlama riskine karşın, tehlikeli durumlar da oluşabilecek kayıpların en aza indirilmesi bu sebepten ötürü de bu durumların önüne geçilebilmesi için Patlamadan Korunma Dokümanı hazırlanması ve bu doküman doğrultusunda gerekli tedbirlerin alınması gerekir. İşletmelerde bulunan alevlenebilir kimyasalların neden olabileceği patlayıcı ortam oluşması riski bulunan işyerlerinde hazırlanması gereken bir dokümandır.

Ülkemizde ki AB mevzuat uyum çalışmaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafınca çıkarılan 26.12.2003 tarih ve 25328 sayılı “Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Çalışanların Korunması Hakkında Yönetmelik” gereğince hazırlanması gereken zorunlu bir dokümandır. Patlayıcı ortam oluşma ihtimali olan işyerlerinde patlamadan korunma dokümanı hazırlanması yasal bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hangi İşletmeler de PKD Hazırlanması Gerekir?

Boya işlemi yapılan, üreten ve stoklayan işletmeler

  • Kâğıt fabrikası
  • Benzin İstasyonları
  • Tehlikeli gaz veya toz depolama tankları
  • Ham deri imalahatesi
  • Kimyasal madde üreten veya stoklayan işletmeler
  • Doğalgaz dolum istasyonları
  • Maden Ocakları

Bunların yanı sıra yanıcı ve patlayıcı her şekilde kimyasalı stoklayan, üreten, kullanan veya dolum üreten işletmelerin Patlamadan Korunma Dokümanını hazırlama konusunda yasal zorunluluğu vardır.

Patlamadan Korunma Dokümanı Nasıl Hazırlanır?

İşyerinde kullanılan patlayıcı ve yanıcı özellikteki kimyasalların belirlenmesi, patlayıcı ortamların tespiti, topraklama ölçümlerinin gerçekleşmesi ve kontrolü, belirlenen bölgelerde kullanılması gerekli takım listesi, çalışma öncesi ve çalışma sonrası bilgilendirme eğitimi

Atex Nedir?

“Patlayıcı Ortamlar” anlamına gelen bu Fransızca kökenli Atmosphéres Explosibles sözcükten gelmektedir.   Ülkemizde “Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden korunması Hakkında Yönetmelik” adıyla bilinir. İşletmeler de meydana gelen patlayıcı yerlerin belirlenmesi için kullanılan bir yöntemdir.

 

Bize aşağıda bulunan iletişim bilgilerimiz ile ulaşabilirsiniz...

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

ADRES :

Barbaros, 5301. Sk. Uslu İşhanı No: 1 Kat: 5 İç Kapı No: 505, 35080 Bornova / İzmir

TEKLİF AL

Size daha iyi yardımcı olabilmemiz için lütfen formu eksiksiz doldurunuz...