ATIK DANIŞMANLIĞI

ATIK DANIŞMANLIĞI

ATIK DANIŞMANLIĞI

Atık ve çöp kelimeleri birbirinden farklı ve çok fazla birbirine karıştırılan kavramlardır. Her ikisi de insanların kullandıktan sonra kullanılmaz hale gelmesi anlamına gelir. Fakat atıklar kullanılmaz hale gelmesinin ardından tekrardan işlem görerek kullanım haline geri döndürülebilir şeylerdir. Mesela örnek verecek olursak ülkemizde en çok kağıt atığı bulunmaktadır. Bu atıkların geri dönüşüme geri kazandırılması, her yıl binlerce ağacı kesilmekten kurtarmaktadır. Ya da dünyada en çok zaman sonra doğaya karışan plastik atık ya da poşetlerin geri dönüşüme kazandırılması, dünyayı daha yaşanılabilir bir hale getirmek için çok önemlidir. Bu sebeplerden ötürü de dünyanın birçok yerinde çöp ve atıklar birbirinden ayrıştırılarak, atıkları geri dönüşüme kazandırmak için yola koyarlar.

Teknolojinin, hızlı gelişmenin ve nüfusun son yıllarda hızla artması sebebi ile atıklara yönelik teknolojilere bir hayli ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Mesela istatistiklere göre Türkiye’de kişi başı atık miktarı 2002 yılında çıkarılan verilere göre 1.3 kg ‘dır. Bu miktar toplamda 90.000 ton anlamına geliyor. Yani günlük toplam 90.000 yıllık ise 30 milyon ton (30.000.000) anlamına gelmektedir. Bu kadar fazla atığın olmasına rağmen ülkemizde sadece 4 milyon atık geri kazandırılabiliyor. Bu da yıllık 26 milyon ton atığın çöpe gitmesi anlamına geliyor. Bu veriler ile göz önüne şunları alabiliriz ki Atık Yönetimi konusu son yıllarda Türkiye’de başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde bu konuya çok fazla değer veriliyor.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı atıkların geri kazandırılmasını adına 05.07.2008 tarihinde 26927 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Atık yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelik” kapsamın atıkların geri dönüşüme kazandırılması için insan sağlığına zarar vermeden bir atık yönetimine yönelik esaslarını bildirmiştir. 02.04.2015 tarihli ve 29314 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Yönetmeliği” gereğince; işletmelerin atık oluşturması durumunun doğması ile işletme sahibinin atık yönetimini sağlamak adına “Endüstriyel Atık Yönetim Planı” hazırlamaları zorunlu hale gelmiştir. Bu planın hazırlanmasının ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdrlüğü’ndenonay alınması gerekmektedir. Aksi takdirde ise firmaya cezai işlemler uygulanmaktadır.

Endüstriyel Atık Yönetim Planı Nasıl Hazırlanır?

Endüstriyel Atık Yönetim Planı, bir profesyonel tarafından hazırlanmalıdır. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren birçok danışmanlık firması bulunmaktadır. Şehrinizde bulunan bir danışmanlık firmasından yardım alabilir ya da arayarak bilgi edinebilirsiniz.

Neden bu kadar önemlidir? Diye soracak olursanız, yazımızın en başında da belirttiğimiz gibi atıkların bir hayli fazlası geri dönüşüme kazandırılamıyor. Bu atıkların kontrol altında tutularak, geri dönüşümüne hızlıca bir katkı sağlamak, gelecek nesillere sağlıklı ve temiz bir dünya bırakmak ve doğada yaşayan tüm canlıların huzur içinde yaşaması için yasalar Endüstriyel Atık Yönetim Planı’na çok fazla önem vermektedir. Bu sebepten, atık oluşturan her işletmenin bu planı hazırlaması ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğünden hazırlanan bu plan için onay alması gerekmektedir.

Endüstriyel Atıkların da dışında günlük kişisel atıklarda en az endüstriler kadar hatta belki de daha fazlasını  

Atık Yönetimi Kapsamında;

Atıkların tanımlanması, ambalajlanması, sınıflandırılması, Geçici Atık Depolama Alanının özellikleri, Atıkların geri dönüşümü ve geri kazanımı için uygun yöntemi belirlemek, Atıkların nakliyesi, Motat Sisteminin kullanılması vb. gibi eğitimler verilmektedir. Entegre atık yönetimi, belirli bir atık yönetimi hedefine yönelik olarak gerekli uygun yöntemin, teknolojinin ve yönetim programının seçilmesi ve uygulanmasıdır. Entegre atık yönetiminin hiyerarşisine bakıldığında; Atık önleme Atık azaltma Yeniden kullanım Geri dönüşüm Geri kazanım Nihai Bertaraf, hiyerarşisinden oluşmaktadır.

 

Bize aşağıda bulunan iletişim bilgilerimiz ile ulaşabilirsiniz...

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

ADRES :

Barbaros, 5301. Sk. Uslu İşhanı No: 1 Kat: 5 İç Kapı No: 505, 35080 Bornova / İzmir

TEKLİF AL

Size daha iyi yardımcı olabilmemiz için lütfen formu eksiksiz doldurunuz...