ÇED Raporu Hangi Durumlarda Gereklidir?

ÇED Raporu Hangi Durumlarda Gereklidir?

ÇED Raporu Hangi Durumlarda Gereklidir?

ÇED raporu, standart bir formata göre hazırlanan ve çevresel etki değerlendirmesi başlığı altında yapılacak faaliyetlerin doğaya etkisinin incelenerek raporlaştırılması anlamına gelmektedir. Kurum ve kuruluşların çalışmalarına başlayabilmesi için edinmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır.

Üretim faaliyetleri sırasında doğaya zarar verme ihtimali olan birçok işletmenin ÇED raporu olmadan projesine başlamaması gerekmektedir. Fabrikaların veya maden arama çalışması yapacak işletmelerin, doğaya zarar vermeyeceklerine dair ön koşul niteliği taşıyan bu raporun, uzmanlar tarafından hazırlanması ve Çevre Bakanlığına sunulması önemlidir. Yapılacak faaliyet için bakanlığa başvuran şirket ile ilgili “ÇED Değerlendirmesi Gereklidir” kararı alındıktan sonra, işletmenin bu raporu kesinlikle hazırlatması gerekir. Bu raporu hazırlayacak Çevre Danışmanlık firmalarındaki uzmanlar, objektif veriler ve bilimsel bilgiler ile bakanlıktan izin alınacak raporu hazırlamaktadır.

Projesini faaliyete geçirmek isteyen işletmelerin ÇED raporu alarak bakanlıkça belirlenen formatı yerine getirmesi istenmektedir. Bu rapora istinaden yapılacak faaliyetin veya gerçekleştirilecek projenin çevreye vermesi muhtemel zararları araştırılmakta ve yetkili mercilere sunulmaktadır.

Bu rapor sonucunda çevreye karşı oluşabilecek olumsuzluklar belirlenmekte, işletmeden gerekli önlemleri alması istenmektedir. ÇED raporuna göre işletmenin kurulumu veya projenin hayata geçirilmesi, dönüşü olmayan zararlara yol açacaksa, çalışma izni verilmemektedir.

ÇED Gerekli Değildir” kararları işletmenin faaliyete başlanması için gereklidir ancak yeterli değildir. ÇED Yönetmeliği kapsamında verilen kararlar nihai izin ve onay niteliği taşımamaktadır. Bu nedenle, yürürlükte olan mevzuat uyarınca ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan gerekli izin, onay, görüş ve ruhsatların alınması gerekmektedir.

0 Adet Yorum

Kayıt bulunmuyor

Yorum Yapın

Bize aşağıda bulunan iletişim bilgilerimiz ile ulaşabilirsiniz...

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

ADRES :

Barbaros, 5301. Sk. Uslu İşhanı No: 1 Kat: 5 İç Kapı No: 505, 35080 Bornova / İzmir

TEKLİF AL

Size daha iyi yardımcı olabilmemiz için lütfen formu eksiksiz doldurunuz...