Atık Yönetimi

Atık Yönetimi

Atık Yönetimi

Atık yönetimi, atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertaraf edilmesi ile ilgili faaliyet ve işlemleri ifade eder. Atık yönetimi, atıkların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmayı amaçlar. Atık oluşumunu engelleyemiyor veya azaltamıyorsak yapılması gereken atıkları geri dönüştürmek ve/veya enerji geri kazanımıdır. Öncelikli olarak atıkların geri kazanımına ilişkin uygulama veya işlemler yapılarak hammadde olarak tekrar üretime dâhil edilmesi hedef alınmalıdır. Etkili atık yönetimi, doğal kaynakları korumak, kirliliği azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için esastır.

Atık yönetiminin sağlanamadığı durumlarda yanabilen atıkları yakarak, organik atıkları da çürütüp biyogaza dönüştürerek enerji geri kazanma yoluna gidilmelidir.Atıkların kaynağında ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve işlenmesi sırasında su, hava, toprak, bitki, hayvan ve insan sağlığına yönelik herhangi bir risk oluşturmamasının ve gürültüden kaynaklanan rahatsızlıkların olmamasının sağlanması, koku oluşturmaması adına tüm tedbirler alınmalıdır.

Kişi birçok alışkanlığını toplumun en küçük birimi olan aileden öğrenir. Dolayısı ile kişi evinde nasıl yaşıyor ise aslında çevresine de onu yansıtır. Nasıl ki, evinde çöplerini çöp kutusuna atıyorsa, bu davranışını dışarıda da sergilemelidir. Atık yönetimi bireysel olarakta ele alınıp, bilinçlendirilmesi gereken bir durumdur.Özellikle atıkların bertarafı, geri dönüşüm, geri kazım gibi konularda da insanlara gerekli bilgileri vererek önemli bir hizmet sağlamaktadır.

Atıkların Bakanlık tarafından belirlenen esaslara aykırı olarak toplanması ve ayrıştırılması yasaktır. Atık türlerini taşıyacak araçlara mevzuata uygun olarak taşıma ruhsatı alınması zorunludur. Ömrünü tamamlamış araçlar hariç olmak üzere, ruhsatlandırma şartı aranmayan atıkların çevreyi çirkin görüntü, koku, toz, sızıntı gibi etkenlerle kirletmeyen kapalı araçlarla taşınması zorunludur. Bakanlık, atıkların taşınmasına ilişkin yönergeleri tanımlamaktadır. Bunlardan işin yapıldığı firmalar ve çevre danışmanlık şirketleri sorumludur.

Yönetmelik gereği, atık arıtma tesislerinde yürütülen faaliyetler dışında, fiziksel, kimyasal ve biyolojik ön arıtmaya tabi tutulduğu durumlar dışında, atıklar doğrudan başka maddelerle veya atıklarla karıştırılamaz ve/veya seyreltilemez.  Çevre kirliliğini önlemek için atıkların toprağa, denizlere, göllere, nehirlere ve diğer alıcı ortamlara boşaltılması, doğrudan doldurulması ve depolanması kesinlikle yasaktır.

0 Adet Yorum

Kayıt bulunmuyor

Yorum Yapın

Bize aşağıda bulunan iletişim bilgilerimiz ile ulaşabilirsiniz...

İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

ADRES :

Barbaros, 5301. Sk. Uslu İşhanı No: 1 Kat: 5 İç Kapı No: 505, 35080 Bornova / İzmir

TEKLİF AL

Size daha iyi yardımcı olabilmemiz için lütfen formu eksiksiz doldurunuz...