REACH Tüzüğünün Türkiyede'ki karşılığı olan "Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik" yani kısaca KKDİK Yönetmeliği 23.06.2017 tarih ve 30105 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kontrolü sağlanacak olan KKDİK, insan sağlığı ve çevreyi kimyasalların olumsuz etkilerinden en üst düzeyde korumayı amaçlamaktadır.
Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneyleri yerine alternatif yöntemlere yönlendirmek, Çevre ve insan sağlığını kimyasalların zararlarından korumak, Türk Kimya Sanayisinde gelişimi sağlayıp, yeniliklere yol açmak, kimyasalları piyasaya arz edenleri (üretici, imalatçı, ithalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamayı zorunlu hale getirmek amacı ile kurulmuştur.
Türk-REACH KKDİK kapsamında Türkiye’de imal edilen, 1 ton ve üzerindeki maddeler ile kendi başına veya karışım içinde Türkiye’ye ithal edilen 1 ton ve üzerindeki maddeler (muaf maddeler hariç) için "Kayıt" zorunluluğu getirilmiştir. Aynı zamanda eşya üreticilerinin ve ithalatçılarının da KKDİK yönetmeliğinde tanımlanmış eşyalar için, "Kayıt" ve "Bildirim" yükümlülükleri bulunmaktadır.
KKDİK Yönetmeliği kayıt yükümlüğünü yerine getirecek tarafları “İmalatçı”, “İthalatçı” veya gerekli olduğu durumlarda “Alt Kullanıcı”lar olarak tanımlamış ve kayıtların tamamlanması için son tarihi 31.12.2023 olarak belirlemiştir.
Türkiye içerisinde, kendi halinde, karışım içinde ya da eşya içindeki, kayıtlı olmayan yıllık 1 ton ve üzerinde maddeler 01.01.2024 tarihi itibariyle imal ve/veya ithal edilemeyecek ve dolayısıyla piyasaya arz edilemeyecek olup 01.01.2024 tarihinden sonra yıllık 1 tondan fazla imal veya ithal edilmek istenen maddeler için önce kayıt süreci gerçekleştirilecek olup ondan sonra piyasaya arz durumu söz konusu olabilecektir.
KKDİK’in temel amaçları;
- İnsan sağlığını ve çevreyi kimyasalların zararlarından yüksek düzeyde korumak,
- Kimyasalların piyasaya arz edenleri(üretici, imalatçı) kimyasalların güvenli kullanımını sağlamaktan zorunlu tutmak,
- Türkiye kimya sanayinde rekabetin ve yenilikçiliğin artmasını sağlamak,
- Maddelerin zararlı özelliklerinin değerlendirilmesinde kullanılan hayvan deneylerini azaltmakve alternatif yöntemlere yönelim sağlamak.